Juridische aspecten adblockers en reclame

Nieuwsmedia en (vak)tijdschriften worden betaald uit de inkomsten uit abonnementen, de verkoop van losse nummers en advertenties. Een daling van de advertentie-inkomsten heeft een negatieve invloed op de vitaliteit van de sector. Het NUV is daarom tegenstander van nieuwe wettelijke reclameverboden of -beperkingen en zet zich in voor goed werkbare reclameregels, met voldoende oog voor uitgeversbelangen en het publiek dat zij bedienen. Met zelfregulering nemen betrokken branches al meer dan vijftig jaar zelf verantwoordelijkheid voor verantwoorde reclame.

 

 

‘Gratis toegankelijke content komt niet gratis tot stand. Daarom innoveren uitgevers volop met nieuwe verdienmodellen.’

 

 

Gratis toegankelijke digitale publicaties worden doorgaans volledig uit advertentie-inkomsten bekostigd. De laatste jaren wint het gebruik van adblockers echter aan populariteit. Gebruikers kiezen hiervoor vanwege onleesbare pagina's, zorgen over privacy en om overmatig gebruik van mobiele data tegen te gaan. Door veelvuldig gebruik van adblockers komen huidige digitale verdienmodellen onder druk te staan. Gratis toegankelijke content komt echter niet gratis tot stand. Daarom innoveren uitgevers met nieuwe verdienmodellen zoals paywalls, micropayments en gesponsorde berichten. Ook plaatsen steeds meer uitgevers banners op websites om gebruikers die een adblocker gebruiken, te vragen deze uit te zetten of een uitzondering te maken.

 

Het NUV monitort nationale en internationale ontwikkelingen rondom adblockers en voorziet zijn leden desgevraagd van advies.

Contact

 

Hogehilweg 6, 1101 CC Amsterdam

Postbus 12040, 1100 AA Amsterdam

 

telefoon: 020 - 430 91 50

e-mail: info@nuv.nl, internet: www.nuv.nl

Colofon

 

Tekst: NUV

Coördinatie en eindredactie: Ria Harder en Peter Stadhouders

 

Concept en vormgeving:

Reclamebureau REM

 Fotografie: NUV, Anna Green | Portfolio Fotografie, Reclamebureau REM

Download pdf

 

Download het complete NUV jaarverslag 2016 als PDF

 

Om het jaarverslag in PDF formaat

te kunnen openen heeft u

Adobe Reader nodig. Deze kunt u

hier kosteloos downloaden.